ponedjeljak, 26. ožujka 2012.

"Vrati se u svoju državu, teroristkinjo": Pokrivena muslimanka nasmrt pretučena u SAD-u

Ubistvo 32-godišnje žene iračkog porijekla, koja je pronađena teško pretučena po glavi u svojoj kući s bilješkom "vrati se u svoju državu, teroristikinjo", izazvalo je šok u cijeloj zemlji koja se još uvijek nije oporavila od ubistva mladog crnca koje se desilo u zločinu iz mržnje u Philadelphiji.

Shaima Alwadi je skinuta sa aparata za održavanje u životu u srijedu, četiri dana nakon zločina koji se dogodio u njenom domu u San Diegu, Kaliforniji. Majka petero djece je pretučena na smrt pajserom, navela je njena 17-godišnja kćerka koja je dala intervju za jedan lokalni TV kanal. U videu koji se raširio na društvenim medijima, mlada djevojka drži emocionalni govor i pita zašto joj je oduzeta njena majka.

Gospođa Alwadi je već ranije dobila sličnu poruku kod svoje kuće, ali ju je doživjela kao šegu.

"Zločin iz mržnje je jedna od mogućnosti, i mi ćemo to istražiti", citiran je poručnik Mark Coit od strane Associated Pressa. "Ne želimo da se fokusiramo samo na jedno pitanje i propustimo nešto drugo."

Smrt Alwadije se desila u vrijeme kada je smrt mladog nenaoružanog crnog čovjeka, Tayvon Martina, upucanog od strane bijelog zaštitara u Philadelphiji, pokrenula žestoku polemiku o rasnim pitanjima u Sjedinjenim Državama.

U petak su održani marševi širom zemlje pod parolom "Marš milion dukserica", u čast 17-godišnjeg Martina koji je nosio duksericu kada je ubijen prošlog mjeseca. Demonstranti su rekli da je smrt podsjetnik na diskriminaciju koja se odvija protiv crnaca od strane čuvara zakona.

Naime, dok se Martin vraćao kući čuvar ga je ugledao i nazvao policiju prijavljujući Martina kao nadrogiranog. Iako je policija uputila čuvara da miruje dok ista ne stigne, čuvar je upucao mladića, da bi se kasnije branio kako je pucao u samoodbrani. Međutim, djevojka Martina, koja je sa njim bila na telefonu, je rekla kako je čula kako je Martin oboren na zemlju prije nego što je čula pucnjeve.

Ovaj slučaj je izazvao toliko pažnju da se čak i američki predjednik Barack Obama oglasio, pozvavši na istragu ubistva Martina i opisavši ga svojim sinom.

Paralele između smrti Martina i Alwadije je jednostavno podvući i nisu prošle nezapažene na društvenim mrežama, gdje se pronalaze sličnosti između obiju žrtava, ubijenih zbog nošnje dukserice odnosno hidžaba.

Bilješka "vrati se u svoju državu, teroristikinjo" je izazvala zgražanje i bijes na društvenim mrežama.

Jedan korisnik Twittera je napisao: "'Vrati se u svoju zemlju?' Sjedinjene Države se sastoje od imigranata koji su masakrirali narod kako bi im ukrali njihovu zemlju. Ko se ustvari mora vratiti?"

Nema komentara:

Objavi komentar